- چریش چیست؟
- روغن چریش چگونه تولید می شود؟
- ترکیب روغن چریش
- روغن چریش به عنوان حشره کش
- روغن چریش به عنوان قارچ کش
- نحوه استفاده از روغن چریش، دوز و کاربردها
- روغن چریش علیه حشرات:
- روغن چریش ضد قارچ:
- کاربرد آرد چریش:
- سایر کاربردهای چریش
فواید روغن چریش محصول جانبی درخت بومی هند و برمه و نمونه مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است که در میان نامهای دیگر به نام درخت چریش یا چریش ( Azadirachta indica ) شناخته میشود. درختی است چند ساله (در اوایل پاییز برگ های خود را از دست نمی دهد) که ارتفاع آن به بیش از 20 متر می رسد و برای نمو نیاز به آب زیادی ندارد. امروزه و به دلیل کاربردهای فراوان (از صنعت داروسازی گرفته تا کشاورزی)، عملاً در تمام مناطق گرمسیری کره زمین به جز مناطقی که در ارتفاعات قرار دارند، یافت می شود. رابطه آن با انسان به هزاران سال قبل برمی گردد، زیرا برگ های چریش در مکان های 4500 ساله در حوضه ایندوس در پاکستان امروزی یافت شده است.
جدا از فوایدی که می تواند برای سلامتی به همراه داشته باشد، خواص روغن چریش به عنوان یک حشره کش و قارچ کش در زمینه کشاورزی ارگانیک به خوبی شناخته شده است، زیرا یک محصول 100% ارگانیک و دوستدار محیط زیست است. استفاده از ترکیب حشره کش اصلی آن ، آزادیراکتین ، در همه انواع محصولات در سرتاسر جهان، چه در فضای باز و چه در داخل خانه، بیش از حد گسترده است و به لطف خواص آن به عنوان دافع و حشره کش، گزینه ای عالی برای کشاورزی ارگانیک است . امروز ما بر روی این ماده مفید تمرکز خواهیم کرد و خواهیم دید که چگونه می تواند به ما در حفظ یک باغ سالم و عاری از آفت کمک کند.
روغن چریش چگونه تولید می شود؟
فواید روغن چریش مانند تقریباً هر استخراج از یک گیاه یا میوه، تکنیک های مختلفی برای جداسازی مواد فعال از ماده گیاهی وجود دارد. محترم ترین این اصول، مانند روغن زیتون، فشار دادن سرد دانه های درخت است. سیستم دیگر پرس گرم است، اگرچه خواص کمتری را حفظ می کند، موثرتر است. در نهایت می توان از حلال های شیمیایی مختلفی نیز استفاده کرد که در این مورد هگزان بیشترین استفاده را دارد.
اما با این نوع استخراج روغن با کیفیت پایین تری به دست می آید که معمولاً از آن برای تهیه صابون استفاده می شود. اگر تا به حال عبارت “کیک چریش” را شنیده اید، به مواد زائدی اطلاق می شود که پس از فرآیند پرس و جداسازی روغن باقی می ماند که اگرچه برخی از خواص اولیه خود را حفظ می کند، اما ربطی به روغن به دست آمده ندارد. که حاوی مواد فعال بسیار بیشتری است.
ترکیب روغن چریش
روغن چریش حاوی مقدار زیادی تری گلیسیرید و ترکیبات تری ترپنوئیدی است که این ترکیبات طعم تلخ خاصی به آن می دهند. در بین تری ترپنوئیدهای تشکیل دهنده آن، آزادیراکتین به عنوان حشره کش شناخته شده و مورد مطالعه قرار گرفته است، با محتوای بین 300 تا 2500 ppm بسته به روش استخراج و کیفیت دانه های فرآوری شده. همچنین حاوی استروئیدهایی مانند کامپسترول، بتا-سیتوسترول یا استیگماسترول در مقادیر کمتر است که تمام ترکیبات آلی مشتق شده از هسته استران هستند.
فواید روغن چریش با توجه به تجزیه و تحلیل، و به طور متوسط، سه جزء اصلی روغن چریش عبارتند از اولئیک اسید (امگا-9) که معمولا بین 25 تا 50 درصد کل، اسید هگزادکانوئیک (اسید پالمیتیک) و اسید اکتادکانوئیک (اسید استئاریک) را تشکیل می دهد . . علاوه بر این، ترکیباتی مانند اسید لینولئیک (امگا-6)، آلفا-لینولئیک اسید (امگا-3) یا 9-هگزادکانوئیک اسید (اسید پالمیتولئیک) – به نسبت کمتری – نیز وجود دارد.
روغن چریش به عنوان حشره کش
فواید روغن چریش بدون شک و با کنار گذاشتن کاربردهای دارویی که بعداً خواهیم دید، کاربرد اصلی روغن چریش به عنوان یک حشره کش با طیف وسیع برای طیف وسیعی از آفات بالقوه است. همانطور که اشاره کردیم، ترکیب اصلی حشره کش موجود در روغن چریش یک تری ترپنوئید از خانواده لیمونوئیدها به نام آزادیراکتین است که یکی از معدود حشره کش های تایید شده برای کشاورزی ارگانیک است . علاوه بر این، چریش حاوی متابولیت های ثانویه دیگری مانند سالانین، ملیانتریول، نیمبین یا نیمبیدین (از جمله دیگر) است که اگرچه به میزان کمتری دارای خواص حشره کشی نیز هستند.
عمل آزادیراکتین از طریق تماس و بلع است و در سطح هورمونی رخ می دهد و در حشرات در حالت لاروی بسیار موثرتر از تخم مرغ یا بالغ است. عمدتاً از تولید کیتین جلوگیری می کند ، به طوری که حشره نمی تواند به درستی رشد کند و رسیدن به مرحله لاروی بعدی خود را غیرممکن می کند و بنابراین بدون توانایی تولید مثل می میرد. علاوه بر این، همچنین به عنوان یک ماده ضد مغذی عمل می کند و از تغذیه حشره جلوگیری می کند و میزان پروتئین ها و اسیدهای آمینه را در بدن آن کاهش می دهد.
همانطور که اگر این کافی نیست، روغن چریش بر حشرات مفید در محصولاتی مانند زنبور عسل، بند توری یا کفشدوزک تاثیر نمی گذارد ، سمیت بسیار کمی برای پستانداران دارد و کاملا زیست تخریب پذیر است (پس از حدود 100 ساعت قرار گرفتن در معرض نور یا در تماس با آن، تجزیه می شود. آب). علاوه بر این، به نظر نمی رسد که باعث ایجاد مقاومت در آفات تیمار شده شود، چیزی که برای پرورش دهنده بسیار مهم است. همانطور که می بینیم، این یک متحد عالی برای پرورش دهندگان آگاه به محیط زیست است که می خواهند تعداد زیادی آفات را دفع یا درمان کنند، خواه قسمت هوایی گیاه (برگ ها و ساقه ها) باشد یا ناحیه ریشه. اینها آفاتی هستند که می توان با چریش درمان کرد :
- عنکبوت قرمز
- تریپس
- مگس سفید
- شته
- کاترپیلارها
- کنه ها
- معدنچیان
- شپشک آرد آلود
- نماتدها
- موریانه ها
- مورچه ها
- مگس زمینی
روغن چریش به عنوان قارچ کش
فواید روغن چریش فوایدی که می توانیم با روغن چریش به دست آوریم فقط به عملکرد حشره کش آن محدود نمی شود. در واقع، برخی از ترکیبات آن دارای فعالیت ضد قارچی بالایی هستند و از رشد برخی از مخوف ترین قارچ ها توسط پرورش دهندگان شاهدانه جلوگیری می کنند: سفیدک کرکی، بوتریتیس و سفیدک پودری . اصولاً ترکیبات باعث کاهش درجه اسیدیته سطح برگها می شود که از تکثیر قارچ ها بر روی آنها جلوگیری می کند. بنابراین راه حل خوبی برای از بین بردن آفات حشرات و یا به عنوان یک قارچ کش است .
همچنین مشخص است که قدرت آن هنگام استفاده همراه با بی کربنات سدیم یا بی کربنات پتاسیم بسیار افزایش می یابد (این دومی در برابر کپک موثرتر از بی کربنات سدیم است). بنابراین بهترین ترکیب برای استفاده از روغن چریش برای مقابله با قارچ ها همراه با جوش شیرین و در ترکیب با یک عامل سورفکتانت است که در زیر توضیح می دهیم.
نحوه استفاده از روغن چریش، دوز و کاربردها
قبل از استفاده از چریش یا آزادیراکتین، بسیار مهم است که به خاطر داشته باشید که مانند همه روغن ها، ضد آب است، به این معنی که ترکیب آن در آب و به دست آوردن یک مخلوط همگن دشوار است. برای جلوگیری از این امر، باید از مقداری سورفکتانت استفاده کنیم تا به خوبی با آب مخلوط شود و در نتیجه واقعاً مؤثر باشد. به عنوان یک عامل سورفکتانت می توانید از صابون پتاسیم استفاده کنید ، یک حشره کش دیگر با طیف گسترده و کاملا طبیعی (مورد تایید برای کشاورزی ارگانیک)، که مطمئنم بسیاری از تولیدکنندگان از قبل می دانند. علاوه بر این، هر دو ترکیب بدون توجه به روش مصرف، چه از طریق محلول پاشی (برگ پاشی) و چه از طریق آبیاری ، گیاهان را تغذیه می کنند .
به این ترتیب در بسیاری از موارد هر دو سیستم کاربرد توصیه می شود، زیرا در صورت استفاده به صورت محلول پاشی به عنوان یک حشره کش تماسی عمل می کند، در حالی که از طریق آبیاری عملکرد سیستمیک خاصی دارد ، در گیاه باقی می ماند و با آفاتی که از آن تغذیه می کنند مبارزه می کند. می توانید هر چند روز یکبار هر دو روش را جایگزین کنید، هم به عنوان پیشگیرانه (هر هفته یا 10 روز) و هم برای مبارزه با آفات از قبل ایجاد شده (هر 4-5 روز). به عنوان روغن می توانید از عصاره Neemazal Neem از Trabe یا BioNeem Neem از Proteco استفاده کنید که هر دو کیفیت عالی دارند.
روغن چریش علیه حشرات:
- محلول پاشی یا آبیاری: 1-2 میلی لیتر روغن چریش + 3-5 میلی لیتر سورفکتانت (صابون پتاسیم) + 1 لیتر آب
ابتدا آب و عامل سورفکتانت را به خوبی مخلوط می کنیم. بعد از آن روغن چریش را اضافه می کنیم و دوباره مخلوط را خوب هم می زنیم تا یکدست شود. در آبیاری می توانید مقدار روغن چریش را کمی تا 3 میلی لیتر در هر لیتر آب افزایش دهید.
روغن چریش ضد قارچ :
- محلول پاشی: 1-2 میلی لیتر روغن چریش + 2-3 گرم جوش شیرین + 3-5 میلی لیتر سورفکتانت (صابون پتاسیم) + 1 لیتر آب
ابتدا آب، جوش شیرین و عامل سورفکتانت را با هم مخلوط می کنیم. بعد روغن چریش را اضافه می کنیم. استفاده از بی کربنات سدیم در آبیاری توصیه نمی شود، می تواند باعث تجمع املاح در بستر شود (برای آبیاری می توانید از بی کربنات پتاسیم استفاده کنید).
کاربرد آرد چریش:
- محلول پاشی: 5-3 گرم آرد چریش + 1 لیتر آب
- آبیاری: 1 گرم آرد چریش + 1 لیتر آب
- مخلوط با بستر: 2-4 گرم در هر لیتر بستر
استفاده از آرد چریش به طور فزاینده ای محبوب است، زیرا در درمان آفات خاک مانند نماتد یا مگس خاک بسیار متنوع و موثر است . می توان آن را همانطور که با روغن دیدیم با آب مخلوط کرد یا مستقیماً با بستر مخلوط کرد یا روی آن پاشید. ما محصول TRABE Neem آرد ProNeem را توصیه می کنیم .
سایر کاربردهای چریش
فواید روغن چریش در کشاورزی، علاوه بر اینکه یک حشره کش و قارچ کش است، از کل گیاه به عنوان یک کود آلی عالی نیز استفاده می شود که آفات احتمالی مانند موریانه ها، مورچه ها یا نماتدها را نیز دفع می کند. همچنین اغلب برای کاهش بیابان زایی در مناطق خاص، به ویژه در هند، کشت می شود و اعتقاد بر این است که می تواند به عنوان یک جاذب عالی دی اکسید کربن در جو عمل کند.
فواید روغن چریش چریش برای قرن ها بخشی از طب آیورودا بوده است و برای درمان بیماری ها و علائمی مانند تب، آکنه، اگزما، جذام، مالاریا یا سل استفاده می شود . خواص درمانی متعدد آن (ضد عفونی کننده، ادرار آور، ضد بارداری، انگلی، تب بر و غیره) آن را به درخت هزار کاربرد معروف کرده است ، اگرچه اگر می خواهید از آن استفاده کنید، توصیه می شود به خوبی از آن آگاه باشید، به ویژه در در مورد زنان باردار یا نوزادان و همچنین کودکان.
فواید روغن چریش علاوه بر این، چریش را می توان برای به دست آوردن گاز متان از خمیر، ساخت لوازم آرایشی مختلف یا تولید صابون با ظرفیت کف و مواد شوینده بیشتر نسبت به صابون های ساخته شده با روغن های خوراکی استفاده کرد. در مناطقی که کشت آن سنتی است، قرنهاست که از آن در آیینها و مراسم مذهبی برای پاکسازی محیط استفاده میشود.
همانطور که می بینیم، درخت چریش یک داروی عالی هم برای مبارزه با آفات در کشاورزی و هم برای تغذیه گیاهان است، علاوه بر این که بسیاری از خواص جالب را برای صنایع کشاورزی، دارویی و آرایشی ارائه می دهد. جای تعجب نیست که روغن چریش تا این حد قدردانی می شود!
رشد شاهدانه مبارک!
کتابشناسی مورد بررسی :
- چریش: درخت الهی. Azadirachta indica , Puri, HS
- درخت چریش: منبع محصولات طبیعی منحصر به فرد برای مدیریت یکپارچه آفات، پزشکی، صنعت و سایر اهداف ، Schmutterer، H.
- چریش: درختی برای حل مشکلات جهانی ، Vietmeyer، ND
- روغن چریش و حفاظت از محصول: از حالا تا آینده ، استفانیا وی آر کامپوس، جانز ال. د اولیویرا، مونیکا پاسکولی، رناتا د لیما، لئوناردو اف. فراستو
- اثرات دافع، ضد تغذیه و حشره کش روغن چریش بر روی Microtheca punctigera ، Adriana Yatie Mikami، Maurício Ursi Ventura
- خواص و کاربردهای Neem، Azadirachta Indica ، Opender Koul، Murray B. Isman، CM Ketkar