– نقش حیاتی در فتوسنتز
– سنتز پروتئین
– تجزیه ی کربوهیدرات ها به منظور تولید انرژی
– جابجایی یون های فلزی مانند آهن
– کمک به کنترل تعادل یونی
– افزایش مقاومت گیاه نسبت به بیماری
– مؤثر در تشکیل میوه و دانه
– افزایش مقاومت نسبت به خشکی، سرما
– تنظیم اسمزی
در نتیجه کمبود این عنصر سبب توقف رشد، میانگره های کوتاه و برگ های کوچک، کلروز میان گرهی، حساسیت زیاد نسبت به بیماری و شرایط سخت و از دست رفتن فتوسنتز و تعادل اسمزی و… می گردد. لذا از انواع کود پتاس باید به جهت نگه داشتن گیاه در شرایط نرمال استفاده نمود که در این مطلب به طور مفصل به آنان می پردازیم.
انواع کود پتاس:
1- پتاسیم کلرید:
این نوع از کود پتاس دارای 62-60% پتاسیم می باشد (کد سه رقمی آن 60-0-0) اما مصرف زیاد این نوع کود به هیچ وجه توصیه نمی گردد زیرا کلر زیادی سبب ایجاد سمیت در خاک می گردد، لذا باید پس از پاشیدن این کود به صورت سطحی یا در قسمت پایینی گیاه، با آب آبیاری یا موقع بارندگی آبیاری شود.هر چند کلر موجود در این کود گیاه را نسبت به بیماری هایی نظیر بلاست و پاخوره مقاوم می سازد و خاصیت قارچ کشی نیز دارد لذا صرفه جویی مالی نیز اتفاق خواهد افتاد.
2- کود سولفات پتاسیم :
از انواع کود پتاس، که حدودا50% پتاسیم دارد در نتیجه کد سه رقمی کود 50-0-0 می باشد. علاوه بر در دسترس قرار دادن پتاسیم، با اسید سولفوریک خود pH خاک را پایین نگه می دارد تا جذب مواد مغذی افزایش یابد و از طرفی مناسب برای گیاهان حساس به کلر می باشد. نسبت به کود پتاسیم کلرید گران تر و تا سه برابر حلالیت کمتری دارد.علاوه بر این در کشت های هیدروپونیک، می تواند منبع تأمین پتاسیم و گوگرد نیز باشد که سبب مقاومت به سرمازدگی نیز می گردد. همچنین این کود به علت داشتن دانه های ریز در سیستم آبیاری و یا دستگاه های سمپاش رسوب نمی کند لذا هیچگونه دردسری برای کشاورزان به همراه ندارد.
3- نیترات پتاسیم :
این نوع از کود پتاس، دارای 44% پتاسیم و 13% نیتروژن بوده که کد سه رقمی این کود معادل 44-0-13 می باشد.این نوع کود کاملا محلول در آب بوده و به صورت تزریق در خاک، آبیاری و محلول پاشی مورد استفاده قرار گرفته و برای گیاهانی که منبع نیتراته ی نیتروژن را به فرم آمونیوم آن ترجیح می دهند، و همچنین برای گیاهانی که نسبت به کلر حساس هستند گزینه ی بسیار خوبی است؛ زیرا نیترات آن سبب عدم جذب کلر می گردد.
4- پتاسیم منیزیم سولفات :
یکی از انواع کود پتاس، معروف به لانگبینیت (Langbeinite)، که دارای 22% پتاسیم، 22% گوگرد و 11% منیزیم است و کد سه رقمی آن به صورت Mg11-S0-0-22-22 می باشد. در مواقعی که گیاه بسیار با ارزش بوده و نیاز به هر سه این عناصر به اندازه ی کافی دارد (زیرا کشاورزان برای گیاهانی که تنها به پتاسیم نیاز داشته باشند از این کود به دلیل مقرون بصرفه نبودن استفاده نمی کنند)، گیاهانی که حساس به کلر هستند و نیاز به کود عاری از کلر دارند، از این کود استفاده می گردد.با اینکه این نوع کود پتاس دارای حلالیت 99.7% در آب می باشد اما به دلیل داشتن ذرات با تراکم بیشتر نسبت به دیگر انواع منابع پتاسیم،سرعت حل شدن پایینی داشته و مناسب سیستم آبیاری نمی باشد. pH این کود خنثی بوده لذا سبب اسیدی یا قلیایی شدن خاک نمی گردد در نتیجه متفاوت از کود دولومیت حاوی منیزیم می باشد که سبب افزایش pH شده و همچنین متفاوت از کود آلومینیوم سولفات بوده که سبب پایین آوردن pH می گردد.
یکی از انواع کود پتاس، که دارای 25% پتاسیم و 17% گوگرد می باشد که کد سه رقمی آن به صورت S0-0-25-17 می باشد. تیوسولفات این کود وقتی توسط میکروب های خاک به سولفات تبدیل شود، قابل استفاده برای گیاه می گردد که این فرایند عمدتا 1 تا 2 هفته طول می کشد. همچنین اگر این نوع کود پتاس همراه با کود اوره به کار رود، تبدیل اوره به آمونیوم را کاهش داده و از این طریق هدر رفت این یون را کاهش می دهد. به دلیل اینکه آمونیوم در حضور کود پتاسیم تیوسولفات به اسید نیتریک تبدیل می شود و خود تیوسولفات نیز نهایتا به سولفوریک اسید، لذا کمی pH خاک را پایین می آورد.
همانطور که مشاهده کردید این مطلب سعی بر آن داشت تا مروری کامل بر جزئیات انواع کود پتاس، خصوصیات و ویژگی ها و نحوه ی مصرف هر کدام داشته و بدین گونه راهنمای خوبی برای خریداران گرامی صنعت کشاورزی باشد.
منابع:
1- https://www.cropnutrition.com/thiosulfate
2- https://www.plantfoodco.com/specialty-agriculture/products/liquid-fertilizer/0-0-25-17-sulfur/
3- https://www.solverchem.com/articles/chemical-fertilizers/types-of-potassium-fertilizersproductions/details
4- http://www.rabo-co.com/?page_id=3593
5- https://www.pkyco.com/articles/236-1394-02-07-18-12-14.html
6- https://www.cropnutrition.com/potassium-magnesium-sulfate-langbeinite
7- https://www.cropnutrition.com/what-is-potash
8- https://www.cropnutrition.com/potassium-sulfate
9- https://www.cropnutrition.com/potassium-chloride
10- https://www.cropnutrition.com/potassium-nitrate
11- https://www.pioneer.com/home/site/us/agronomy/potassium-fertilizers-crop-production/
12- https://www.fertilizer-machine.net/solution_and_market/types-of-fertilizer.html
13- https://allkud.com/potassium-fertilizer/
14- http://parschemical.com/catproduct/%DA%A9%D9%84%D8%B1%D9%88%D8%B1-%D9%BE%D8%AA%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D9%85
15- https://www.summitfertz.com.au/research-and-agronomy/potassium.html
16- https://www.cropnutrition.com/efu-potassium